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MOUNTAIN VIEW CEMETERY RULES 
 
 
Pursuant to the authority vested in the Cemetery Committee under Section 2 of the 
Mountain View Cemetery By-law of the City of Vancouver, the Cemetery Committee, 
comprised of the General Manager of Community Services, Director of Non-Market 
Operations, and Cemetery Manager for the city, resolves unanimously this 31st day of July, 
2003 to pass the following cemetery rules: 
 

 
PART 1 

INTERPRETATION 
 
General definitions 
 
1.1 A word defined in the Mountain View Cemetery By-law (“By-law”) and used in these 

Rules will have the same meaning in the By-law and Rules. 
 
Table of contents 
 
1.2 The table of contents is for information only, and is not for use in interpreting or 

enforcing these Rules. 
 

 
PART 2 

USE OF LOTS 
 
Interment of human remains in a grave 
 
2.1 For interment of human remains in a grave: 
 

(a) the depth of the grave must be sufficient to provide for not less than three 
feet of earth between the upper surface of the casket or grave liner and the 
level of the ground surrounding the grave; and 

 
(b) the casket and grave liner or vault must be less than the length and width of 

the lot. 
 
Interment of cremated remains in a grave 
 
2.2 For interment of cremated remains in a grave: 
 

(a) the container must be less than the length and width of the lot;  
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(b) a grave that is four feet by eight feet may hold no more than eight containers 
of cremated remains; 

 
(c) a grave that is less than four feet by eight feet may hold no more than four 

containers of cremated remains except for  

(i) a grave in the Masonic section (Blocks 28A and 29A [Plot 1], Blocks 
31A and 34A, and all Plots numbered “001A”, “003A”, “005A”, “007A” 
“009A”, “011A” “013A”) which may hold no more than two such 
containers; or 

(ii) a grave in the Jones section (Block 1 [Plot 5], Block 2 [Plot 25], Block 
3 [Plot 21], Block 4 [Plot 1) which may hold no more than one such 
container; 

 
(d) the positioning of cremated remains within the grave is subject to approval by 

the cemetery manager; and 
 
(e) no more than two interments of cremated remains of family members of  

each interment of human remains shall be permitted in graves owned by the 
City of Vancouver or the Ministry of Human Resources. 

 
Interment of cremated remains in a niche 
 
2.3 For interment of cremated remains in a niche: 
 

(a) the cremated remains must be in a container; and 
 

(b) a niche may hold no more than two containers and no more than  two sets of 
cremated remains or the number of sets of cremated remains permitted by 
the applicable licence; and 

(c) at the time of interment and upon payment of the applicable fee, an additional 
interment of cremated remains may take place in a niche that exceeds the 
number permitted by the applicable license. 

 
 
Interment of human remains in a crypt 
 
2.4 A crypt may hold no more than one set of human remains. 
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Interment of cremated remains in a memorial 
 
2.5 Each memorial that contains cremated remains must: 
 

(a) rest on the surface of a grave lot; 
 

(b) hold no more than the number of cremated remains determined by the 
cemetery manager and indicated on the applicable licence or permit; and 

 
(c) include only a method of containment for the cremated remains that is 

satisfactory to the cemetery manager. 
 
Scattering of cremated remains 
2.6 A person who wishes to scatter cremated remains must not use a casket, container, 

or other enclosure, and must scatter the cremated remains under the supervision of 
the cemetery manager in a location designated by the cemetery manager. 

Interments in “Field of Honour” graves 
2.7 Lots in the “Fields of Honour” may hold no more interments than: 

a) that of the initial member or veteran and their legal spouse; 
b) the cremated remains of a family member of the original member or veteran; 

and 
c) as permitted within the total interment limits set out in Part 2 of these Rules. 
 

Interment of miscarried remains or cremated remains of stillborns and infants 
2.8 With permission from the interment right holder or their next of kin, the interment of 

miscarried remains, cremated remains of a stillborn or the cremated remains of an 
infant  is allowed in any lot.  Any such interment is permitted in addition to any 
interment limits or restrictions identified in these rules. 
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PART 3 
ADORNMENT OF LOTS 

 
Adornment of a lot 
3.1 A person must not adorn a lot except for memorials as permitted by Part 8 of the 

Cemetery Bylaw and for floral tributes under section 3.2. 
 
Floral tributes 
3.2 A person must not adorn a lot with a floral tribute except as follows: 

(a) on the day of interment and for seven days after the day of interment, a 
person may adorn a lot with any type of floral tribute; 

(b) subject to subsection (a), between March 1 and October 15 in each 
calendar year, a person may adorn a lot only with any combination of: 

i) fresh cut flowers in a flower container flush with the ground 
approved and installed by the cemetery manager; or 

ii) up to a maximum of two (2) potted plants where each pot 
does not exceed 8" in diameter, length or width and is not 
secured to the ground in any manner. 

(c) subject to subsection (a), between October 16 and February 28 in each 
calendar year, a person may adorn a lot with fresh cut flowers, potted 
plants, wreaths, and artificial flowers; and 

(d) a person must not place a glass or similar breakable container or item on 
or in a lot. 
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PART 4 
MEMORIALS 

 
Memorial definitions 
 
4.1 In this Part 4: 
 

(a) “base” means the lowest portion of a memorial set on a foundation; 
 

(b) “die” means the upper portion(s) of a memorial placed above the base; 
 

(c) “foundation” means a pad, usually made of concrete or granite, set at grade, 
that supports a memorial; 

 
(d) “height” means the dimension as measured from the top to the bottom of the 

memorial, die, or base, as applicable; 
 

(e) “length” or “depth” means the dimension as measured from the front edge to 
the back edge of the memorial, die, or base, as applicable; 

 
(f) “marker” means a memorial consisting of a single piece of uniform height 

placed on a foundation or set flush with the ground; 
 

(g) “thickness” means the dimension as measured from the front edge to the 
back edge of a die; and 

 
(h) “width” means the dimension as measured from the left edge to the right 

edge of the memorial, die, or base, as applicable. 
 
Payment for memorial installation 
 
4.2 A person must pay for installation of a memorial: 
 

(a) requiring a foundation when that person applies for the memorial permit; and 
 

(b) consisting of a marker upon receipt of delivery of the marker at the cemetery. 
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Delivery of memorial 
 
4.3 A person must not deliver a memorial to the cemetery unless: 
 

(a) the applicant has received a memorial permit; 
 

(b) the cemetery manager receives notice at least 24 hours before delivery of the 
memorial; and 

 
(c) the cemetery manager has confirmed that installation of any foundation for 

the memorial is complete. 
 
Hours for installation 
 
4.4 A person who wishes to carry out memorial installation in the cemetery: 
 

(a) unless the cemetery manager otherwise permits, must carry out the work 
only in accordance with a memorial permit, during the cemetery=s hours of 
staff operation, and subject to the cemetery manager=s requirements; 

 
(b)  must advise the cemetery manager on arrival at the cemetery; and 

 
(c) is responsible for the restoration or repair of any damage to the cemetery or 

its fixtures arising out of or in connection with installation of the memorial. 
 
Responsibility for installation 
 
4.5 Despite sections 4.3 and 4.4, the cemetery manager will have the right to install all 

flat markers and foundations for upright memorials. 
 
Cemetery layout 
 
4.6 The city will have the right to change the design of the cemetery thereby affecting 

placement of existing and new memorials. 
 
Removal of memorials 
 
4.7 The cemetery manager may remove and dispose of any memorial in the cemetery 

that falls into disrepair or becomes unsightly.  Before doing so, the cemetery 
manager will deliver written notice to the last known address of the licensee of the 
lot or deceased=s representative. 

 



 
#65616v5 – Revised June 25, 2013 
 

Memorial materials 
 
4.8 The cemetery committee: 
 

(a) approves granite and bronze as materials for memorials or parts thereof; 
 

(b) approves marble only for use as parts of a memorial such as vases and 
statues; 

 
(c) does not approve marble as a base or any inscribed part of a memorial; 

 
(d) does not approve wood or glass as any part of a memorial; and 

 
(e) approves concrete only as a foundation or as a support for bronze markers. 

 
Other memorial materials 
 
4.9 A person must not use any other material for a memorial unless: 
 

(a) that person obtains approval from the cemetery manager; 
 

(b) the material has industry recognition as long-lasting and not requiring 
continuing maintenance; and 

 
(c) that person, at his or her cost, tests and proves acceptability of a material to 

the satisfaction of the cemetery manager. 
 
Limitation to one memorial 
 
4.10 In upright memorial areas, a person may install only one upright memorial on any 

grave or portion thereof, and must place it at the end of the grave as designated by 
the cemetery manager. 
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Base dimensions 
 
4.11 A base placed on a foundation must have a: 
 

(a) minimum width of 60 centimetres (24 inches); 
 
(b) maximum width of 15 centimetres (six inches) less than the width of the 

grave or graves to be marked; 
 
(c) minimum depth of 30 centimetres (12 inches); 
 
(d) maximum depth of 36 centimetres (14 inches); and 
 
(e) minimum height of 15 centimetres (six inches); and 
 
(f) maximum width of 91 centimetres (36 inches) if placed on a single grave; and 
 
(g) minimum width of 107 centimetres (42 inches) if placed on two or more 

adjacent graves. 
 
Base finish 
 
4.12 The sides of a base (excluding the top and bottom) must have a rock-pitch finish. 
 
Responsibility for dimensions 
 
4.13 A person who applies for a memorial permit is responsible to determine the width of 

the grave to be marked for determining maximum length dimensions. 
 
Die dimensions 
 
4.14 A die must meet the following requirements: 
 

(a) the overall length and width dimensions of the die (including any fixtures) 
must not exceed the length and width dimensions of the base; 

 
(b) the height of the die must be a minimum of 10 centimetres (four inches); 

 
(c) the thickness of the die must be a minimum of 15 centimetres (six inches); 

and 
 

(d) any person installing any die must attach it or ensure its attachment to the 
piece below to the satisfaction of the cemetery manager. 
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Memorial height 
 
4.15 A memorial: 
 

(a) with a minimum die thickness of 15 centimetres (six inches) must have a total 
memorial height of no more than 91 centimetres (36 inches); 

 
(b) with a minimum die thickness of 20 centimetres (eight inches) must have a 

total memorial height of no more than 137 centimetres (54 inches); and 
 

(c) must not exceed 137 centimetres (56 inches) unless the cemetery manager 
approves a greater height. 

 
Vases and statues 
 
4.16 All vases and statues must be permanently affixed and positioned so that no part 

extends beyond the length or width of the base. 
 
Attachment of fixtures and other things 
 
4.17 A person must not attach any fixture or other thing to a memorial unless that person 

obtains approval from the cemetery manager, and must not attach any fixture or 
other thing to any marker installed flush with the ground. 

 
Centre feature memorials 
 
4.18 The cemetery manager may exempt from the size restrictions for marking individual 

graves memorials designed to be a central feature for a recognized section of the 
cemetery.  All such memorials require prior approval of the cemetery manager to 
determine the aesthetic suitability, overall stability, and resistance to vandalism.  The 
cemetery manager may set a minimum standard for the foundation of such a 
memorial. A person applying for such a memorial will pay any design or consulting 
fees necessary to ensure a maintenance-free permanent foundation. 

 
Bronze markers 
 
4.19 Prior to delivery of a memorial to the cemetery, a person must attach a bronze 

plaque to a granite or concrete support of at least the same length and width as the 
plaque and of uniform height measuring between 7.5 centimetres (three inches) and 
12.5 centimetres (five inches). 
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Flat marker only 
 
4.20 A person may install only a flat marker in: 
 

(a) a pathway lot (lot bearing no legal description or plot descriptor); 
 

(b) a lot ending in AA”; 
 

(c) a lot contained in a plot ending in AA”, AAR”, AR” or ARC”; and 
 
(d) any lot owned by the City of Vancouver or the Ministry of Human Resources 

containing human remains and only one marker to commemorate the family 
of each interment of human remains. 

 
Flat marker on foundation on single lot 
 
4.21 A person may install one 12 inch by 20 inch by four inch flat granite marker, with cut 

or polished sides on a 20 inch by 28 inch by four inch granite foundation centred on 
the lot, on any  lot located in one of the following areas: 

 
(a) Abray section (Block 10 [Plots 21 to 60], Block 12 [Plots 17 to 48] and Block 

15 [Plots 15 to 84]); 
 
(b) Horne 2 section (Blocks 7, 8, 9 [Plots 1 to 37 and Plots 48 to 49] & Block 10 

[Plots 1 to 30]); or 
 

(c) Jones section (Blocks 34, 26, and 41R). 
 

Flat marker on foundation on double lot 
 
4.22 A person may install one 18 inch by 30 inch by four inch granite marker, with cut or 

polished sides on a 30 inch by 42 inch by four inch granite foundation centred on 
two adjacent lots, on any lot located in one of the following areas: 

 
(a) Abray section (Blocks 9, 10 [Plots 1 to 20], 12 [Plots 1 to 16],13, 14, & Block 

15 [Plots 1 to 14]); 
 

(b) Horne 2 (Blocks 1 & 2) section; or 
 

(c) Jones section (Block 26 and 41R). 
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Flat marker on cremation border lot (single granite) 
 
4.23 A person may install only one 12 inch by 20 inch or 10 inch by 18 inch granite 

marker, on any lot located in the Masonic section (Blocks 28A, 29A [Plot 1], 31A and 
34A).  Only one 16 inch by 28 inch marker may be installed on any lot located in the 
Masonic section where the Block and Plot ends in “A”. 

 
Flat marker on cremation border lot (double granite) 
 
4.24 A person may install no more than two 12 inch by 20 inch or 10 inch by 18 inch 

granite markers on any lot  lot located in the Masonic section (Blocks 4A, 5A, 6A, 
7A, 8A, 10A [Plots 7, 8, 9 & 10], 11A, 12A, 13A, 15A, 17A, and 18A). 

 
Flat marker on cremation border lot (bronze marker) 
 
4.25 A person may install no more than four nine inch by 12 inch bronze markers on any 

lot located in the Masonic section (Blocks 3A, 9A, 10A [Plots 1, 2, 3, 4, 5 & 6], 14A, 
16A, 19A, 20A, 21A, 22A, 23A, 24A, 25A, 26A, 27A, 29A [Plots 2 & 3] & Block 30A). 

 
Flat marker on other lots 
 
4.26 A person may install no more than two 10 inch by 18 inch or 12 inch by 20 inch flat 

markers on any lot measuring less than eight feet by four feet not covered by 
section 4.23, 4.24, or 4.25. 

 
Flat marker on cremation plots 
 
4.27 Despite anything to the contrary in these Rules, a person may install no more than 

one nine inch by 12 inch bronze marker on any lot located in the Jones section 
(Block 1 [Plot 5], Block 2 [Plot 25], Block 3 [Plot 21], Block 4 [Plot 1).  
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Additional memorial rules 
 
4.28 The following rules apply to memorials: 
 

(a) a marker must be of uniform height between three and five inches; 
 

(b) unless otherwise specifically restricted or allowed, a marker must measure 12 
inches by 20 inches or 16 inches by 28 inches; 

 
(c) a person may centre, on two adjacent casket lots, one marker measuring 18 

inches by 30 inches; 
 

(d) the cemetery manager will determine the placement of a memorial on a lot; 
 

(e) a person who wishes to relocate an existing marker on the same lot or 
another lot must obtain permission from the cemetery manager; and 

 
(f) unless otherwise specifically restricted or allowed, a lot measuring eight feet 

by four feet may have no more than four memorials on it. 
 
Existing memorials 
 
4.29 A person who wishes to set upright a memorial placed or installed before April, 1986 

must: 
 

(a) apply to the cemetery manager for approval, and for waiver of the perpetual 
care portion of the installation fee and of any of these Rules that are not 
applicable to existing memorials; and 

 
(b) attach the base and dies to each other to the satisfaction of the cemetery 

manager. 
 
Matching memorials 
 
4.30 A person who wishes to install a memorial on a family lot, or any adjacent lot of 

family members, that does not meet the current Bylaw or Rules but would match an 
existing memorial within those lots must apply to the cemetery manager for 
approval, and for waiver of any of these Rules that are not applicable to existing 
memorials. 



 
#65616v5 – Revised June 25, 2013 
 

Exemptions for upright monuments 
 
4.31 The cemetery manager may allow an exemption from sections 4.11 (a), 4.11 (c), 

4.11 (d), 4.12 and 4.14 (c) to accommodate alternate styles of monuments 
providing that a written request is made to the cemetery manager: 

(a) from the current rights holder of the affected grave or graves; 

(b) outlining the specific nature of the exemption being sought; and 

(c) acknowledging any indemnities, limitations, restrictions or future 
costs related to additional activity in or on the impacted grave(s), 
including interments and memorials, which may be required by the 
manager as a result of any exemption. 
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PART 5 
MISCELLANEOUS 

 
Applications 
 
5.1 A person must make any application required under these Rules or the By-law only 

on the prescribed form available from the cemetery manager at the cemetery office 
during normal office hours. 

 
Commonwealth War Graves Commission Agreement 
 
5.2 No further interments or development will take place in the area described as the 

Jones Section - Block 45, including the areas around Jones Section - Block 45 north 
and south to the edge of the next graves, east to the road edge and west to the 
property line without the approval of the Commonwealth War Graves Commission, 
Canadian Agency. 

 
Hours of interment 
 
5.3 Interments may take place Monday through Friday (excluding holidays) between 

8:30 a.m. and 3:30 p.m.  The Cemetery Manager may approve interments outside of 
these hours and such interment shall be subject to overtime fees.  

 
 
 
 
 

END OF RULES 
 
 

 
 

     Jacquie Forbes-Roberts                      
General Manager of Community Services 

 
 
 

     Ray Stensrud                     
Director of Non-Market Operations 

 
 
 

     Glen Hodges                      
Cemetery Manager 


