Rendering of 18th - Cambie Plaza
Concept rendering for pavement-to-plaza at W 18th Ave and Cambie St

18th - Cambie Plaza

We're testing a potential new public space on W 18th Ave and Cambie St. The design would transform a half-street block into a neighbourhood pavement-to-plaza with opportunities for social interaction and community building within the heart of Cambie Village. Considerations would be made to ensure that access is maintained to parking lots and buildings.

Pavement-to-plaza conversions like the one proposed can:

  • Deliver low-barrier, high-impact places for people by re-purposing road space
  • Provide an attractive public realm and pedestrian-friendly streetscape
  • Support local businesses and active transportation
  • Help create a sense of identity and place in the community 

What's happening

Engagement summary

In 2019, we launched an extensive public engagement process to better understand any specific ideas or concerns regarding the proposal. There was strong support for a new public space in Cambie Village on the westside of W 18th Ave and Cambie St.

Read the engagement summary (851 KB)

Implementation of an interim plaza begins summer 2020

As part of the community and economic recovery from the COVID-19 (Coronavirus) pandemic, the initial installation will be a pop-up plaza that will provide space for physical distancing, walking and cycling, seating, and other activities.

Timeline

Follow our progress:

  • Fall 2018

    Cambie Village Business Association (CVBA) reached out to VIVA Vancouver

  • Phase 1:
    Project planning and phase 1 engagement

  • Summer 2019

    Pop-up plaza and engagement events.

  • Fall 2019

    Report back to community and public survey

  • Phase 2:
    Evaluation and phase 2 engagement

  • Spring 2020

    Designing for Difference workshop

    Release engagement summary

  • We are here
  • Phase 3:
    Design and implementation

  • June 2020

    Initial installation

  • Summer 2020

    Implementation of interim plaza

  • Phase 4:
    Monitoring

    Continued public feedback and engagement to determine support and potential for a permanent plaza design

Questions or comments

pop-upplaza@vancouver.ca